dijous, 13 d’abril del 2017

1989 KEITH HARING A BARCELONA

Aquesta és la lamentable història del mural que un dels més genials muralistes va realitzar a Barcelona.

Foto de Silvia T, Colmenero. 


El 1989, un any abans de morir, Keith Haring va ser a Barcelona. En ple Raval va realitzar un dels seus més cèlebres murals: Tots junts podem aturar la SIDA (TODOS JUNTOS PODEMOS PARAR EL SIDA). Va triar la plaça Salvador Seguí, lloc freqüentat per treballadors del sexe i heroïnòmans. En menys de 5 hores va realitzar un mural de dos metres i mig d'alt per trenta de llarg. Era un missatge clarament dirigit a les persones del barri, un dels llocs més afectats per la pandèmia de la SIDA. En ell advertia dels perills de tenir sexe sense protecció o compartir xeringues. 







La ignorància i l'estupidesa d'uns veïns i comerciants cecs i intolerants davant la realitat que estaven vivint els va portar protestar contra el mur. Entre ells el propietari d'un prostíbul de la zona. Això va portar a una ràpida degradació del mural.

Es va traslladar a la plaça dels Àngels, i en una decisió incomprensible l'obra va ser substituïda per un mural de Chillida. Finalment el 2005, gràcies a unes plantilles que es van guardar, l'obra va poder recompondre al MACBA, lluny d'aquells als que anava dirigida. El 27 de febrer de 2014 el mural va poder tornar a la plaça dels Àngels.




Keith Haring va dir del seu mural: "Té un missatge educatiu: que la gent es cuidi, que pensi en la sida i que eviti contagiar-se del. El mural inclou la paraula«sida »en un extrem perquè el missatge quedi ben clar, l'altre extrem hi ha una frase en espanyol: TODOS JUNTOS PODEMOS PARAR EL SIDA. He trigat cinc hores a pintar-lo, tal com havia previst. La paret tenia una inclinació estranya en què era difícil pintar, però una de les coses que més m'agraden d'aquest treball és l'adaptabilitat (física) que requereix. He trobat una postura que em permetia pintar d'una manera homogènia i equilibrada. "




Abans de morir en 1990 víctima de la SIDA, Keith creava la Fundació Keith Haring amb el mandat de proporcionar fons i recursos a les organitzacions de lluita contra la SIDA i programes per a nens VIH + Haring va reclutar les seves imatges en els últims anys de la seva vida per parlar de la seva pròpia malaltia i generar activisme i conscienciació sobre la SIDA.







Més informació: http://www.haring.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada