Barcelona 1888 des del monument a Colom |
Va néixer el 1852 a la rambla de Sant Josep de Barcelona. El seu pare era pintor retratista i professor de dibuix i pintura que tenia una acadèmia a la rambla de la Boqueria. Aquest fet el fa iniciar-se com a pintor, però aviat comença a utilitzar la fotografia per retocar retrats a la dècada del 1860.
Així a poc a poc Antoni Esplugas va ser un dels pioners atret per la fotografia, quan molt pocs gosaven reconèixer-la com a art. El 1876 obre el seu primer taller fotogràfic i exposa una col·lecció de retrats que l'ajuda a donar-se a conèixer.
Va estar també un fotoperiodista reconegut, com després ho farien molts dels seus contemporanis. Va deixar testimoni gràfic de molts de successos de la seva època i del creixement de la ciutat. Amb motiu de L'Exposició Universal de 1888, Esplugas va rebre la concessió de retratar els assistents que pujaven al globus aerostàtic El Cautivo. També va rebre la medalla de plata per les seves col·leccions de retrats i paisatges.
Baluard del rei |
Sant Antoni 1888 |
Port |
Esplugas retratava actors, actrius, cantants d'òpera i músics al seu estudi, ho feia amb el vestuari de les seves obres i després ho retocava. Van tenir un gran èxit de públic i mitjans com L'Esquella de la Torratxa, La Ilustració Catalana, La Escena Catalana o El Teatre Català van publicar les seves il·lustracions.
La Fornarina |
La bella Oterito |
Raquel Meller |
La seva fama com a retratista el va portar a ser el "Fotógrafo de la Real Casa", va captar les imatges de la casa reial espanyola i també moltes altres d'estrangeres, com les gregues o italianes.
Però el seu treball més reconegut va estar el relacionat amb el nu femení. Diuen que Picasso va utilitzar imatges de l'Esplugas pel seu quadre sobre les senyoretes del carrer Avinyó. El cert és que era un home fascinat pel retrat de la nuesa femenina, a més va descobrir el gran negoci que representava. Fills llavors era un terreny exclusiu de pintors, però el realisme del retrat fotogràfic obria un mercat fins llavors desconegut. La venda era semiclandestina, encara que anuncis molt evidents a le premsa ho anunciaven. A Espanya, Alfonso XIII era un dels més grans col·leccionistes d'aquest tipus d'imatges, incloses les de més contingut pornogràfic o també les homoeròtiques. Moltes revistes com "La vida galante" o "El gato negro" les van publicar, el franquisme va cremar totes les que encara quedaven.
Antoni Esplugas i Puig: http://www.fotografiacatalunya.cat/ca/cataleg/fotografs/antoni-esplugas-puig#
La fotografia eròtica d'Antoni Esplugas: https://labarcelonavintage.wordpress.com/2013/08/27/la-fotografia-erotica-de-antoni-esplugas/
¿Quienes son las señoritas de Avignon? http://www.dslrmagazine.com/cultura/historiografia/iquien-son-las-senoritas-de-avignon/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada