dimarts, 30 de maig del 2017

L'OFICI DE BASTAIX I CAMÀLIC A BARCELONA. Macips o emancipats.

El segle XIV diferents mots senyalaven als estibadors del port de Barcelona. Tots ells de forma voluntària van ajudar a aixecar la Basílica de Santa Maria del Mar. Els anys 60 encara estaven presents al Born o a les Rambles. 






Els més coneguts era el de bastaixos. Realitzaven les tasques de descàrrega dels vaixells. Tots ells eren homes lliures; pertanyien no obstant a una confraria humil que havia de destinar els pocs recursos a l'assistència de les seves viudes o ancians. El seu ofici era transportar coses de pes a coll, generalment amb l'ajut d'una capçana ( bastaix de capçana ), d'una corda ( bastaix de corda ), d'una barra ( bastaix de barra ). 


Els macips de ribera eren bastaixos d'origen esclau. L'activitat del transport manual de mercaderies va ser encomanada a esclaus (mancipia) fins al 1432, llavors l'ofici fou ocupat per cristians.

Els camàlics transportaven les mercaderies dels vaixells, tots ells eren homes lluïres. Anys després van seguir la seva tasca al voltant del Born i les Rambles. Mireu:  http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2016/03/born-1960-entre-camalics-i-revenedors.html  Sembla que en l'actualitat encara hi ha camàlics a Mercabarna.

Imatge d'un camàlic, Xavier Miserachs

Camàlics, macips i bastaixos, al costat dels veïns de la barriada van impulsar la construcció de Santa Maria del Mar. Tots ells van assumir la tasca de portatge gratuït des de Montjuïc de tota la pedra necessària per a la construcció de la basílica de Santa Maria del Mar. Per fer-ho van carregar sobre les seves espatlles totes les pedres que van configurar l'església.




Recordo que a antic Born, mercat central, encara existien els camàlics que transportaven les mercaderies comprades. També fins no fa massa temps se'ls podia veure en les gran estacions de tren o per la ciutat disposats a transportar maletes o qualsevol d'estris. 




La meva memòria em transporta a inicis dels anys 60 al Born. Recordo que molts camàlics venien del Raval o el Poble Sec. Eren gent d'un extracte molt humil que  treballaven a preu fet (tant per bulto i distancia), sense cap tipus d'assegurança médica ni pla de jubilació. El senyor Martí venia a peu de la zona del Paral.lel, era gran, molt gran, havia d'aguantar-ho tot, inclòs jo m'atrevia amb ell, Un altre imatge que em ve és la del "Samarreta", un home capaç de anar a pit descobert a les fredes matinades del Born en ple hivern. Era gent feta d'una materia diferent a la de tots els mortals. 




Més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada