dissabte, 6 de maig de 2017

TEMPS DE BUROTS

Sabeu que era un burot?

1920 Burot a l'Arrabassada


Fins als anys 60 el transport de queviures havia de pagar impostos en entrar a una nova població. Per cobrar-ho hi havia unes casetes de fusta a l'entrada del poble, on uns suposats funcionaris els recaptaven, eren els anomenats "panots". Sembla que tenen l'origen a l'Edat Mitjana i eren hereus dels vells drets de porta. El nom podria tenir un origen francès: bureau.

El 1962 el sistema ja estava caduc, tan sols servia per alentir els transports i una nova llei d'hisendes locals va fer desaparèixer els tributs i amb ells els burots que van anar desapareixent.La meva memòria dels burots ja és molt llunyana. Recordo bé el de Santa Eulàlia a l'entrada a Barcelona. De forma més difusa els de Cornellà i Viladecans. El meu pare anava dos cops al Born a descarregar el gènere del camp que després la meva mare anava a vendre. Passar cada cop els burots era un problema que preocupava, i molt, el meu pare.
Ell portava a un paper un resum del gènere que portava, el perill estava que si els "panots" no estaven d'acord, podien pujar a la caixa i remenar-ho tot. Recordo algun cop que ho van fer i les destrosses van ser importants. Per evitar-ho sempre portava una caixa amb fuites i verdures per acontentar als funcionaris.

Quan arribava el temps d'espàrrecs el perill era més greu; si els declaraves, en volien; en cas contrari podien remenar-ho tot per prendre algun manat. Un cop passat "Lepanto", ara plaça Cerdà, el meu pare respirava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FLOR DE OTOÑO, MÉS INCÒGNITES QUE CERTESSES.

Aquest estiu farà 80 anys que l’aviació  va bombardejar el cabaret la Criolla. Amb la seva destrucció es van perdre moltes històries; entre...