dilluns, 27 de novembre del 2017

LA CENSURA DURANT LA DICTADURA DEL GENERAL FRANCO: EL CAS DE "UN AMOR FORA CIUTAT", DE PEDROLO.

L'editorial barcelonina Editorial Aymà va trigar 11 anys en publicar aquest llibre del Manuel de Pedrolo. La obra que ja havia estat censurada el 1959, va portar al seu autor a ser processat pel Tribunal de Orden Público. El delicte: "Escándalo público".



El règim del general Franco va usar tots els seus mitjans per perseguir l'homosexualitat, la censura va ser una d'elles. Més enllà de les dues lleis de l'època (La Ley de Vagos y Maleantes o la de Peligrosidad Social") en moltes ocasions va utilitzar el codi penal aplicant el delicte de "escándalo público", aquest va ser una d'elles.

El 1959 Manuel de Pedrolo va escriure "Un amor Fora ciutat", on explicava la història paral·lela de dos homosexuals que es confessen a les seves dones. Corrien els anys '50 i, en aquesta Espanya, les relacions homosexuals eren un delicte. Pedrolo va presentar una realitat que es donava freqüentment a ciutats com Barcelona: la dels matrimonis com a tapadora de l'homosexualitat i la profunda infelicitat que es produïa per ambdues parts.

Manuel de Pedrolo

La novel·la no condemna l'actitud dels seus dos protagonistes, sinó que presenta una realitat familiar asfixiant. Són dues històries paral·leles, les de dos personatges que viuen al límit. L'autor ens mostra com intenten superar-lo. El llibre, escrit en 1959, va trigar 11 anys a publicar-se. Finalment, i prèvia autocensura, el 1970 va sortir a la llum, però immediatament el llibre va ser segrestat. 

El censor va elogiar el valor literari de l'obra, però va assenyalar que"...un grave aspecto de peligrosidad social por cuanto que en el fondo no sólo se disculpa, o mejor, se exculpa el homosexualismo, sino que lejos de presentarnos el pecado contra natura como objeto de horror y de execración, viene a afirmarse por el protagonista, que es el homosexual, que tal anormalidad responde a una tendencia irreprimible de la que es casi imposible evadirse, y que por tanto el verdadero homosexual, que no puede confundirse con el “marica”, pues por el contrario afirma siempre su virilidad, es más digno de compasión misericordiosa que de execración..., consideramos a esta de gravemente peligrosa y en todo caso como atentatoria a la moral pública, conforme a la reiterada jurisprudencia del Tribunal Supremo sobre el homosexualismo...."

Va ser processat pel Tribunal d'Ordre Públic i acusat d'escàndol públic. Va viure dos anys en la incertesa, era temps de premsa, emmordassada i dòcil, que ho va ignorar. Com els personatges de les seves obres, va estar a límit i va haver de lluitar per la seva llibertat sense renunciar-hi. El judici es va produir a porta tancada dos anys mes tard. Finalment Pedrolo va ser absolt. Al final l'obra es va poder publicar, catorze anys més tard. També es va poder editar en castellà:



Manuel de Pedrolo (1918-1990) va ser un dels autors més censurats per la dictadura. Tenia tots els atributs que no agradaven als censors: catalanisme, opinions polítiques, religió, moral sexual i "llenguatge indecorós". La seva obra ha estat traduïda a vint idiomes. Va morir el 26 de juny de 1990 a Barcelona a causa d'un càncer, a l'edat de setanta-dos anys.

http://www.elcritic.cat/perfils/manuel-de-pedrolo-home-de-les-20-000-pagines-oblidades-22088?fbclid=IwAR1Y0fxpj3jOgv4CQnqKIV_fKZf0KxXeGxZitVDQP7QoiVHlXx8AAPt5hQ4#.W-_QIlgCH8Y.facebook





[1]             Tex procedent de “La censura y el caso de Manuel de Pedrolo”,  Revista de Historia Contemporánea española, octubre 2007. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada