divendres, 8 de juny del 2018

LA BANDERA: JEAN GABIN A BARCELONA.

La bandera és un film francès deL 1935 rodat en part entre Barcelona i Ceuta. Va ser dirigit per l'excel·lent Julien Duvivier i interpretat per Jean Gabin, expert en els papers de canalla. 



Narra la història d'un fugit de la justícia francesa que recala a Barcelona on acabarà perdent el poc que li quedava, no tindrà un altra opció que la d'allistar a la legió. Allà es veu embolicat en la Guerra d'Àfrica, el temps s'ho gasta tot entre el front i les cantines, entre el vi i les dones. Més enllà dels tòpics, és un film fet amb l'ofici característic del bon cinema "noir" francès. El capità de la companyia recorda molt al tristament cèlebre Millán Astray.



Però el em que crida l'atenció és el seu pas per la Barcelona republicana. Després se trobar amb un estrafalari personatge que se li insinua, passeja per la Rambla i al final entra en un local. Allà hi apareixen diversos transformistes vestits de faralaes. Mentre es distreu amb l'espectacle, algú li roba la cartera, mentre al costat algú li diu:

... "a Barcelona has de desconfiar de tots '...' està ple de transformistes i tot tipus de gent"



Segurament el local estava basat amb el mític Cabaret la Criolla, encara que segurament no es va rodar allà, sino a un estudi. Aquest local va desaparèixer fa 80 anys després d'un bombardeig de l'exèrcit feixista italià al.liat del general colpista Francisco Franco. Allà acudia el bo i millor de la Barcelona més canalla, ajuntant-se amb la "gente bien" que hi acudía. Per la zona el mateix Jean Genet es dedicava a buidar les carteres als incauts que s'apropaven a ell. Molts joves per poder-se prostituir al local es transvestían, en cas contrari no els deixaven entrar. També era el lloc escollit per les persones transgènere de l'època, a les que Genet anomenava com a les Carolines.

Aqui us mostro el film complet, recomano prestar atenció a partir del minut 5,45 baixa per la Rambla i ...:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada