dissabte, 19 de gener del 2019

COM LA "ESPECIAL" RELACIÓ ENTRE SARAH CHURCHILL I LA REINA ANNE VA SIGNIFICAR EL TRÀGIC FINAL DE LA BARCELONA 1714

El film LA FAVORITA ens explica la relació entre aquestes dones, una història d'amor, gelosia i política que va tenir terribles conseqüències per a la Barcelona i la Catalunya de 1714.  



Ningú dubte sobre la gran influència que Sarah Churchill va tenir sobre la reina Anna d'Anglaterra, l'última reina de la casa Estuard a Anglaterra. Quan s'intenta explicar que aquesta relació va poder tenir un aspecte sexual, la unanimitat es trenca, com sols passar. Però molts desconeixen que també estava dins d'un complex complot amb interessos polítics que es jugaven fora d'Anglaterra.

La societat anglesa del segle XVII no considerava la possibilitat que les dones puguin tenir els seus propis desitjos sexuals, això va afavorir el que moltes poguessin tenir relacions amb altres dones. El perill eravisibilitzar-ho,llavors es considerava que la dona estava malalta d'histèria i el "remei" podia ser terrible.

Sarah Churchill (1660-1744) va ser una influent avantpassat de Sir Winston Churchill i Lady Diana. Amiga de la reina Anna, el seu matrimoni amb el Duc de Marlborough li va donar un poder enorme a la cort reial anglesa. L'entrada a la cort de la seva cosina Abigail Masham, va fer perdre la seva influència i també el suport anglès a la causa austriacista a la Guerra de Successió espanyola que va acabar amb la caiguda de Barcelona el 1714.

Sarah Churchill. Galeria Nacional, Londres. 


La reina Anna (1665-1714) va ser l'última dels monarques de la casa Estuard. Els historiadors ens expliquen la seva llarga i íntima amistat amb Sarah Churchill, relacions fins i tot d'índole eròtic, relacions que eren molt freqüents entre les dones de la classe alta de l'època.

En 1660 la futura reina va conèixer a Anne Sarah Jennings (Churchill) tot i nena. L'amistat va durar més de 40 anys. Sarah i Anne van créixer juntes a l'exili, juntament amb el pare de la futura reina, a Brussel·les i després a Escòcia a principis de 1680. Les cartes entre ambdues mostren una relació molt profunda, enyorant-se apassionadament en les absències.

Per disgust de la família reial l'afecció d'Ana amb Sarah va començar a atreure l'atenció negativa. Els crítics consideren que és una "passió immoderada i inapropiada per a una princesa". Van exigir reiteradament que l'Anna acomiadés a Sarah de la seva companyia i renunciar a la seva amistat. Malgrat tota aquesta pressió, l'amistat no es va trencar.

Quan es va convertir en reina va promoure a Sarah a la posició de la primera dama de l'alcova, que li va donar un accés sense restriccions a les estances de la reina. També va concedir molts privilegis al seu espòs, el primer duc de Marlborough, i gran part de les seves amistats. Aquest bàndol ere contrari als inetressos de França.

L'aparició d'Abigail Masham, molt més jove que Sarah va ser el principi de la fi d'aquesta relació. Abigail va jugar cada vegada més el paper de confident de la reina, aquesta traïció emocional va ser massa per Sarah, deixant-se portar per la gelosia. Darrere d'ella s'amagaven els interessos del bàndol profrancés.

Quan, el 1707, Sarah va descobrir per casualitat que la reina passava dues hores cada dia en privat amb Abigail, es va embarcar en una campanya per obligar a la reina a admetre que estava enamorada de la seva donzella. Al·legava que ella només estava preocupat per la reputació de la reina i el "soroll" que la relació estava causant, de passada insinuava que havien fet alguna cosa vergonyosa.

Veient la seva caiguda en desgràcia va recórrer al xantatge. Les amenaces no van tenir efecte, amics i espòs van perdre càrrecs, però ella va rebre una copiosa indemnització de 18.000 lliures, segurament a canvi del seu silenci.

La caiguda en desgràcia de Sarah Churchill, i el seu marit duc de Marlborough, juntament amb l'assentiment al poder dels torys va portar a un canvi de postura anglesa a la Guerra de Successió Espanyola que va portar a la caiguda de Barcelona l'11 de setembre de 1714 .

En aquesta etapa final la reina va empitjorar en el seu feble estat de salut i víctimes d'avortaments, embarassos conflictius i una infinitat de malalties moria l'agost de 1714, fa 304 anys.

Més: 

Anne, Queen of England (1665-1714)  http://www.glbtq.com/social-sciences/anne_queen.html

3 comentaris:

  1. Hola, d'on surt que la cosina, Abigail Hill de soltera, que es va casar amb el mr. Masham, de segon cognom es deia Pujol?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Abigail Hill Masham diu la font que vaig utilitzar, Pujol pot ser un error.

      Elimina