dijous, 20 d’abril del 2017

RAMONCITA ROVIRA A L'OBLIT

Ni Viquipèdia li dedica una pàgina, pocs ja la recorden. Va ser una estrella del cuplé al Paral·lel, va estrenar alguns dels temes més cèlebres del Joan Viladomat...



Van cantar en català i castellà, aixecant les ires de la seva gran rival la Raquel Meller, enemiga de totes les cantants que li podien fer ombra. Va actuar a les millors sales de Barcelona i Madrid, el 1924 fou escollida com a membre de la junta directiva de la Asociación Artística Nacional.

El 1923 estrenava al teatre Victoria el "Fumando Espero" amb lletra de Feliz Zarzo i música del mestre Joan Viladomat. L'èxit del tema la va portar a Nova York, la cançó va triomfar a Argentina com a tango. Ella va estar la primera a gravar el tema. 

  
Ramoncita va poder fer molts enregistraments discogràfics, molts avui s'han perdut. Actuava els millors locals de Barcelona: ​​Eldorado, el Victòria... les seves actuacions tenien un gran èxit de públic que aplaudia a rabiar. 

Entre les seves gravacions podem recordar "El tango de la Cocaina", també amb música del Viladomat, La mare, Filomena i No hi ha dret, totes en català. 

Sembla que en 1930 va casar amb un vidu de Cervera amb qui va tenir dos fills, Gairebé es va retirar, tan sols les circumstàncies polítiques la van obligar a tornar als escenaris durant i després de la guerra.

Amb la guerra la seva parella es va desentendre d'ella i els seus fills. Per sort va conèixer a Luis de Val, un escriptor divorciat i es va casar amb ella. Anys després va morir víctima d'un càncer, ningú ja la recordava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada