divendres, 13 d’abril del 2018

LA PLUMA, REVISTA LGTB DE 1978

La Ploma va ser una revista contracultural fundada pels grups dissidents del FAGC l'any 1978.


Jaume Jovells era un dels impulsors de La Pluma



El 1978 el FAGC (Front d'Alliberament Gai de Catalunya) patia una important escissió. Diversos col·lectius autodefinits com assemblearis, contraris a les jerarquies i contraculturals, fundaven la Coordinadora d'Col.lectius per l'Alliberament Gai. Reivindicaven que "tothom porta una dona a dins, de manera que el transvestisme i la ploma formen part de les senyes d'identitat homosexual". Paral·lelament acusaven el FAGC de entreguisme a les estructures de l'estat per la seva defensa del diàleg per la legalització del moviment d'alliberament homosexual.




Fruit d'aquesta escissió neix la revista "La Ploma", amb molts punts en comú amb la revista que editava el "Front" en aquells moments: Debat Gai. El rebuig frontal al sistema democràtic (considerat burgès) i per tant a la legalització del moviment LGTB o les crítiques constants a FAGC eren les diferències més essencials.



Els articles rarament apareixien signats, com a molt podien aparèixer unes sigles o un pseudònim, tot i que es podien veure fàcilment la col·laboració de "plomes" conegudes, com les de Nazario. La revista editada en sistema "Ofsset",  estava escrita íntegrament en castellà.




El 1980 la Coordinadora desapareixia. Segons Alberto Mira la causa principal va ser la seva incapacitat per crear una estructura que li permetés portar endavant els seus objectius. La seva desaparició va significar la fi de la revista "La Ploma". Destinació similar de gran part de les associacions que havien sorgit després de la dictadura. L'autor de "De Sodoma a Chueca" assenyala que els homosexuals un cop aconseguida la despenalització, van optar per omplir els locals d'ambient, oblidant seguir lluitant pels seus drets.

Només el FAGC i l'Institut Lamba superarien aquesta greu crisi, encara que anys més tard una nova escissió portaria a la creació de la Coordinadora d'Iniciatives Gais el 1986, precursora de Stop Sida i la Coordinadora LGTB de Catalunya (també desapareguda).











Al Centre de Documentació "Armand de Fluvià", del Casal Lambda, Av. Marquès de l'Argentera, 22, de Barcelona, podeu trobar la col.lecció completa. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada