diumenge, 16 d’abril del 2017

LA BARCELONA DE FREDERIC BALLELL

Frederic Ballell i Maymí (1864 - 1951) fou un fotoperiodista català.


Va néixer a Puerto Rico. El 1880 va venir a Barcelona on va estudiar enginyeria industrial, el 1897 es va instal·lar definitivament a la Ciutat, muntant un estudi fotogràfic i dedicant-se professionalment a aquest món.

Va ser un dels socis fundadors de l'Associació de Premsa Diària de Barcelona, va col·laborar amb les revistes L'Esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia. Fou corresponsal d'ABC, Blanco y negro i La Esfera, de Madrid També va treballar pel Servei Meteorològic de Catalunya i l'Escola Industrial de la Mancomunitat. No es disposa de més informació sobre aquest periodista.









Va estar un dels pioners de la cinematografia catalana (fotografia animada), tenia un héliocinegraphe, una càmera ideada per dos fotògrafs francesos, ell mateix podia revelar les seves gravacions. Van iniciar les primeres gravacions al Masnou, seguint per altres indrets del Maresme, Badalona i Barcelona amb molt bona acollida i assistència als llocs on van fer les projeccions.



El 1944 a fi d'evitar la destrucció de la seva obra, l'Arxiu Històric de la Ciutat va adquirir el conjunt de negatius seus.







Viquipèdia senyala: "El fons fotogràfic de Frederic Ballell conté una gran riquesa d'informació sobre la vida barcelonina, principalment, en el primer quart del segle XX. La seva participació en els actes públics importants del moment el fan un fidel seguidor de l'evolució dels fets ciutadans, tant urbanístics com socials. La seva presència constant el dugué a generar un corpus d'unes 2600 fotografies publicades només a Il·lustració Catalana i Feminal entre 1903 i 1917."





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada