dilluns, 11 d’abril del 2022

LA REINA DEL BARRI "CHINO"

 Qui va ser la Reina del Barri “Chino”? Va ser un sol personatge o una mezcla de diferents personatges? Intentaré contestar el que sabem sobre ella. 


La Reina del Barri "Chino"    Casas i Galobardes. ANC. 1930 (3)



El 16 de setembre de 1927 s'estrenava al teatre Apolo la sarsuela "La Reina del Barrio Chino", amb gran èxit de públic, suposadament basada en la vida de Maruja Guerrero, la dona que es creu era la mítica reina del barri.


Igual que  Flor de Otoño (1) El seu origen, el seu final o gran part de la biografia són una incògnita on llegenda i literatura donen a la Reina del Barri "Chino" un aire mític i de fulletó. També com a Flor de Otoño se li suposa un origen de bona família i un camí a la vida alegre voluntària, en realitat com ell segurament venia el seu cos a qui ho pagava, consumia i traficava la "mandanga" i freqüentava gent gens recomanable. Un paio de mala reputació la va captar i la va portar al carrerons de la zona baixa de Barcelona, on es va prostituir incitat pel seu amant. 



La seva figura apareix sovint als diaris del seu temps i durant uns vuit anys. Pot ser que fos la mateixa persona, però no es pot asegurar. Casas i Galobardes fotografia a una suposada Reina, sense nom. Els medis la citen com Úrsula, Antonia o Maria de la Paz. 


Basada amb la seva figura, o les diferents, el 1927, la Compañía de Don José Ortíz de Zárate estrena al'Apolo la sarsuela basada en la suposada vida de Maruja Guerrero. Paco Villar (1) descriu el gran èxit de l’obra i escriu un fragment que senyala la personalitat de la dona: '¡Barrio Chino, madriguera/ de idealidad y delito,/ miserable gusanera,/ celeste barrio maldito/ que albergas a la quimera!/ Tienes tu reina bravía;/ con mirarla se diría/ que nació para reinar:/ fulgen, en su frente, el día/ y, en sus pupilas, el mar./ Maruja, la peregrina/ que enferma de cocaína,/ barragana de un ladrón/ tiene un trono en cada esquina/ y un vasallo en cada hampón;/ Maruja, que nunca llora/ ni nunca su labio implora,/ firme en su orgullo real,/ altiva y siempre señora/ de los abismos del Mal./ Y, atados a igual destino/ la reina y el Barrio Chino,/ nadie les puede vencer:/ ¡el brazo del asesino/ defiende el cuerpo divino/ de la divina mujer!'.





El País la cita como María de la Paz Guerrero (2 ), també la descriu com una dona de caràcter, embolicada en moltes batusses, molts cops violents. Detinguda en nombroses ocasions, encara que assenyalo la dificultat de que fos la mateixa persona. El mateix Pau Vidal a aquest article indica una frase de la sarsuela molt significativa;  'El vicio no se cura. Es una enfermedad mental. Necesito expansionar mis locuras, maltratarme a mí misma y estar pendiente cada día de una nueva emoción. ¡Abandonar mi viejo Barrio Chino es tener miedo a la muerte!'.


José Marc (1) assenyala que a la darrera detenció que es coneix de la reina va ser el 1935, com molts cops en olor de multituds: “En la última noticia que conozco, de mayo de 1935, al ser detenida  se acercaron a la comisaría personas que se interesaron por la libertad de su reina y permanecieron esperando acontecimientos alrededor del centro policial. Una vez trasladada a la prisión, esas personas la despidieron con un aplauso.”


(3)



Poc més es coneix d’ella, sembla que amb la seva decadència es va intentar suicidar cap el 1936 en ple carrer Cid, enmig d’un “atac d’alcoholisme”, amb greus ganivetades al pit i al coll. Poc més. Es desconeix si amb la guerra va marxar o es va quedar a la ciutat, Paco Villar creu que a la postguerra de la va veureenferma y muy envejecida, arrastraba sus miserias por el barrio pero ya no era noticia”.


(3)




(1) Villar, Paco. La criolla, Puerta Dorada del Barrio Chino. Ed Comanegra

(2) Salvemos las distancias/Pau Vidal: https://elpais.com/diario/2002/06/13/catalunya/1023930442_850215.html

(3) March, José. La reina del Barrio Chino:

http://lavaix2003.blogspot.com/2015/03/la-criolla-ii-la-reina-del-barrio-chino.html


MÉS


 Madrid, Francisco. Sangre en Atarazanas. La Vanguardia libros.

Barri “Chino” abans de la Guerra Civil. Blog La Barcelona Diversa: http://poldest.blogspot.com/2022/03/barri-chino-abans-de-la-guerra-civil.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada