dilluns, 25 de desembre del 2017

VENEN ELS REIS MÉS MAGS.

La setmana vinent arriben els Reis Mags a Barcelona. A l'Edat Mitjana viatjaven com tothom i dormien en pensions com ho feia la gent que s'ho podia pagar.


Capitell  Saint-Lazare, en Autun. S XII 

Segons la tradició cristiana tres mags, que pot ser que fossin reis, van visitar a Betlem a Jesús recentment nat.

Segons la tradició, sembla que la ruta que van fer per arribar a Betlem la va guiar un àngel, que els va advertir dels perills que podia representar el que aquesta informació caigués en mans d'un sàtrapa anomenat Herodes, que en les estones lliures li agradava degollar infants recentment nats. l'àngel els anava guiant per les nits mentre dormien. 

Salteri Maria de Navarra, 1340


La representació medieval d'aquest fet mostra als tres reis junts dins d'un llit ben gran. El fet sorprèn avui, i pot ser interpretat de forma incorrecta. Als convents, monestirs i hospitals medievals els homes dormien amb altres homes, amb naturalitat i sense que ningú hi veies cap inconvenient. Això no implica cap tipus de relació homosexual, tampoc tot el contrari. Per bona part d'aquesta època aquest no era tema de preocupació. Encara que la persecució religiosa de la sodomia és de finals del segle XIII, a efectes pràctics a la seva representació artística no comença a afectar fins a finals del segle XV.

Compartir llit ara en luxe que no estava a l'abast de tothom. La majoria de la gent dormien a pallers, per on rates, polls i puces feien el seu propi agost.


Llibre de les hores, Taymouth, segle XIV

Així podem veure als tres reis al llit, vestits o despullats, en pintures murals, retaules, miniatures dels manuscrits religiosos o escultures en recintes religiosos, especialment. Aquí una mostra:

Salteri Landsowne (s. XIII), British Library, Londres



Catedral d'Amiens, s XIII

Catedral de Tarragona, s XIII

Llibre de les hores, s XV. Biblioteca Morgan, Nueva York

San Pedro el viejo, Huesca.

Misal de Salzburgo, Regensburg, s XV

Basílica Sant Abundi, Como. Italia. 



Avui segurament no els serà fàcil arribar, els poden considerar un perillosos refugiats de l'orient, o no agradi la llengua que parlen, o el color de la seva pell. Però segur en el imaginari infantil al final un anys més arribaran a totes les llars de Barcelona i Catalunya.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada