divendres, 19 de novembre del 2021

DIVERSITAT SEXUAL I DE GÈNERE. VIDA, CULTURA I HISTÒRIA (II PART)

  Publicacions a la meva pàgina de facebook a partir del 14 de setembre, segona entrega.

Accés a la primera part:

https://poldest.blogspot.com/2021/11/diversitat-sexual-i-de-genere-vida.html



Ícar i Dèdal
Frederic Leighton, Col.lecció Privada. 1869

Frederic Leighton va ser un pintor i escultor britànic de l'època victoriana, un artista d'èxit que va haver d'amagar la seva vida privada. Les seves obres reflecteixen una recerca de l'edat d'or, de Grècia i l'antiga Roma. Destaca l'exaltació de la figura juvenil, utilitzant com a pretext la mitologia.

La seva vida privada va ser gelosament guardada, fins i tot per als seus amics més propers. Mai es va casar, va ser amic de molts homosexuals de l'època, li va agradar freqüentar l'illa de Capri freqüentada pels gais més famosos de l'època. Altres amics seus com Wilde o Solomon van pagar un alt preu en fer-se públiques les seves relacions sexuals, aquest fet sens dubte va ajudar a fer que s'evités qualsevol filtració de la seva vida més íntima.





MEMÒRIA ​DE STEVE WALKER 1961-2012

El 2012 va morir a Costa Rica l'artista canadenc Steve Walker, víctima d'un atac cardíac. Fotògraf i il·lustrador cèlebre per les seves imatges de parelles homosexuals, carregades sempre d'emoció i amb una certa càrrega malenconiosa. Alguns assenyalen una clara influència de Paul Cadmus en la seva obra. Si voleu veure més treballs seus, mireu:




Baltasar Jaime Martínez Compañón. 1785
Danza de los parlampanes. "Danza de hombres vestidos de muger" Real Biblioteca de Madrid.

Els primers exploradors castellans parlaven escandalitzats d'«homes disfressats de dona», que van passar a formar part de la cultura oficial a través dels andrògins arcàngels. Els cronistes van testificar aquestes pràctiques i la seva transformació en transvestits.
Ordenances pel Repartiment de Jayanca, Saña. Lima 1556:
"si algun yndio condujere en abito de yndia o yndia en abito de yndio los dichos alcaldes los prendan y por la primera vez les den çient açotes y los tresquilen publicamente y por la segunda sean atados seis oras a un palo en el tianguez a vista de todos y por la terçera vez con la ynformaçion preso lo remitan al corregidor del ualle o a los alcaldes hordinarios de la Villa de Santiago de Miraflores par que hagan justiçia dellos conforme a derecho"

Més: "TODA PERUANIDAD ES UN TRAVESTISMO" entrada de L'ARMARI OBERT, censurada per facebook, la podeu trobar via google.



CALAMITY JANE, UNA DONA LLIURE.

 El cinema va donar una imatge distorsionada de Calamity Jane. Va ser una cèlebre exploradora nord-americana. Òrfena de pare i mare, i germana gran de sis germans, des de nena va assumir el paper de pare de família. En 1870 va optar per fer-se exploradora, vestint amb robes masculines i comportant-se com a tal, amb una vida plena d'aventures i falsedats. No se li coneixen amants masculins, encara que ella va insinuar haver conegut íntimament al general Custer i a l'aventurer Wild Bill Hickok, però no hi ha cap evidència. Ella deia que va estar breument casada i que va tenir un fill, però el matrimoni va durar un, mesos, i les dades són molt confusos. Va optar per vestir com a home, comportar-se com ells i fantasiejar amb un bon nombre d'aventures sexuals, tot i que cap d'elles sembla ser certa. Aquí la seva biografia:






VON GLOEDEN I LA FOTO HOMOERÒTICA.

Wilhelm Von Gloeden (1856-1931) Va ser un cèlebre fotògraf alemany, que va realitzar gran part de la seva activitat professional a la ciutat italiana de Taormina. Va produir una gran quantitat de fotografies que són estudiades com una important fita dins de l'art homoeròtic. Fotografies que van tenir una gran difusió en el seu temps, malgrat l'homofòbia imperant. Va ser un dels pioners de la fotografia a l'aire lliure.

Entre els clients de l'obra de Wilhelm Von Gloeden es trobava Alfons XIII,. Gran devorador i productor d'obres pornogràfiques o homoeròtiques com en aquest cas.
Podeu veure imatges i biografia a http://leopoldest.blogspot.com/2011/12/la-taormina-de-von-gloeden.html 



Plató: Fedre o de la bellesa
Imatge: Apoxiomeno de Croàcia, s IV, Museu de Louvre.

TEXT:
Y semejante a un aire o a un eco que, rebotando de algo pulido y duro, vuelve de nuevo al punto de partida, así el manantial de la belleza vuelve al bello muchacho, a través de los ojos, camino natural hacia el alma que, al recibirlo, se enciende y riega los orificios de las alas, e impulsa la salida de las, plumas y llena, a su vez, de amor el alma del amado. Entonces sí que es verdad que ama, pero no sabe qué. Ni sabe qué le pasa, ni expresarlo puede, sino que, como al que se le ha pegado de otro una oftalmía, no acierta a qué atribuirlo y se olvida de que, como en un espejo, se está mirando a sí mismo en el amante. Y cuando éste se halla presente, de la misma manera que a él, se le acaban las penas; pero si está ausente, también por lo mismo desea y es deseado. Un reflejo del amor, un Anteros (1) es lo que tiene.

(1) A la mitologia grega Anteros (en grec Αντερως) és la personificació de l'amor correspost, venjador de l'amor no correspost. Era fill d'Ares i Afrodita, els qui ho van donar al seu germà Eros, que estava sol, com a company de jocs.



JUEUS EXECUTATS PER SODOMIA A LA CATALUNYA MEDIEVAL 

A la segona meitat del segle XIV de Catalunya, les males collites, les guerres i la incipient pesta van portar a la ruïna a molta gent, i com sempre es van buscar culpables, i aquest van ser els jueus. Més tard van ser els sodomites. Una acusació de sodomia a un jueu era letal. Aquí ho explico: https://poldest.blogspot.com/2021/04/jueus-executats-per-sodomia-la.html


Els efebs més bells

"Adonis, fill de Cíniras i d'Esmirna, a què va estimar Venus. Endimió, fill d'Etolo, a qui va estimar la Lluna (Selena). Ganimedes, fill d'Erictoni, a què va estimar Júpiter. Jacint, fill d'Ébalo, a què va estimar Apol·lo.
Narcís, fill del riu Cefisom, que es va enamorar de si mateix. Atlàntic, fill de Mercuri i de Venus, que va ser anomenat Hermafrodita. Hilas, fill de Teodamante, a qui va estimar Hèrcules. Crisip, fill de Pèlops, a què Teseu va raptar a uns jocs."
TEXT: Gai Juli Higí, Fabularum Liber.
Imatge, Adonis, Bertel Thorvaldsen. Museo Thorvaldsen, Copenhagen,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada