divendres, 23 de setembre del 2022

EL DIA QUE JOAN DE LLOBERA FOU CREMAT AL PLA DE L'OS PER SODOMITA

 El 28 de maig de 1464 Joan de Llobera era cremat (I escanyat abans) a l'actual Pla de l'Os del qual avui és la Rambla de Barcelona, amb ell també va ser cremat Bartomeu Polo, el seu amant. Per primer cop es va fer a l'interior de la muralla, per exemple de pecadors.


Plaça Nova de Barcelona



Poc sabem de Joan de Llobera, era d'una important família de Solsona, va ser conseller de la Generalitat pel braç eclesiàstic i era una figura important donades les fortes pressions que tot el procés va rebre.

La seva era una influent família de mercaders de Solsona, el seu oncle fou senyor de Vallferosa, va sufragar reformes a la catedral de Santa Maria a l'hospital de llobera, crec ara col·legi. La seva tomba estava a un sarcòfag de la catedral, avui al museu. Es conserva el seu testament (1)  de 1445 on fa donació de 100 lliures a altres dos Joan de Llobera, un fill i l'altre pot ser nebot i clergue ajusticiat, no estic segur. És fàcil trobar la relació, aquesta família solsonina tenia els seus negocis també a Barcelona, on eren molt influents.

Aci iau lonrat Barthomeu de Lobera mercader pasa d'aquesta visa a ... d'octubre an MCCCCI...".(2)



Pere IV, el conestable de Portugal, va ser anomenat rei per la Generalitat de Catalunya per lliurar la guerra contra Joan II. Per fer la Guerra abans va voler "netejar" Barcelona dels pecadors que podien fer que Déu no estigués de part seva, especialment sodomites i heretges. Així va ser com va iniciar el complicat procés contra aquest membre del poderós braç eclesiàstic. Però no ho va tenir fàcil.

Pere IV va iniciar el seu regnat el gener de 1464, aviat va publicar bans contra la blasfèmia, les amants dels casats o les concubines dels clergues. Contra la sodomia Catalunya no havia legislat res, però quan les autoritats volien perseguir-les s'acollien a les decretals del papa Gregori IX del segle XIII, llei redactada per Ramon de Penyafort que assenyalava el pecat nefand com a crim.

Tot indica que el Conestable va ordenar a la policia investigar-ho, donada la permissivitat de la ciutat no va ser difícil fer detencions, amb el clergue solsoní van ser detinguts altres 5 homes.

El de Llobera indicà la seva condició de clergue per ser jutjat per un tribunal eclesiàstic, però el rei s'hi negà i va ordenar tirar pel dret. La decisió no va agradar a la població de Barcelona, iniciant-se un estat de malestar que va obligar a tornar el rei a la ciutat i dirigí personalment les instruccions per executar la sentència.

Finalment, Joan de Llobera i Bartomeu Polo van ser enviats a la foguera el 24 de maig. Dos clergues més havien al·legat tonsura clerical, el rei ordenar passar pel dret. Els van rasurar el cap i van ser escanyats i cremats el 2 de juliol, ja dins ciutat com els anteriors. El rei va morir d'unes oportunes febres, uns mesos més tard.
Tomba de Pere IV, Santa Maria del Mar. 



(1) El testament del mercader Joan de Llobera. Ramon Planes i Albets. 


Mes:


Sodomites catalans, Jaume Riera i Sans. Editorial Base. 
LA HISTÒRIA DEL REI QUE VA VOLER SERVIR MÉS A DÉU QUE ALS CATALANS, Leopold Estapé:  https://leopold-leopoldest.blogspot.com/2016/03/la-historia-del-rei-que-va-voler-servir.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada